Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα δράση της ΔΥΠΑ με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών».
Αντικείμενο του Προγράμματος
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας,για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, σε τομείς υψηλής ζήτησης, κυρίως για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανακατάρτιση του (reskilling).
Αντικείμενο της νέα δράσης της ΔΥΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνει:
α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.
β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
Το έργο αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση, για έως 15.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ηλικίας 25 έως 45 ετών, μέσω της παροχής Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και πρόκειται να εστιάσει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/και στην επανακατάρτισή τους (reskilling) με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της δια ζώσης εκπαίδευσης διάρκειας 80 ωρών. Η κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Η κατάρτιση θα λάβει χώρα σε θεματικά αντικείμενα, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της δράσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του πληθυσμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους στόχους της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.
Παράλληλα, η κατάρτιση στοχεύει στην ανάπτυξη των οριζόντιων/ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) ή των επαγγελματικών δεξιοτήτων (hard skills). Το προφίλ των υποψηφίων καταρτιζόμενων που θα κληθούν να υποβάλουν αίτησης συμμετοχής καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα κατάρτισης θα εξειδικευτούν στη Δημόσια Πρόσκληση.
Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (TrainingVouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α.
Τα προγράμματα Κατάρτισης
1. Η υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή, με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι. ή αδειοδοτημένο Κ.Δ.Β.Μ. Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης αποτελεί ευέλικτη μορφή επιμόρφωσης, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός χρόνου και τόπου. Βασίζεται στις αρχές της ανοικτής εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξατομικευμένης μάθησης. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Παράλληλα, η δια ζώσης εκπαίδευση, διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος – Προϋπολογισμός
1. Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2025.
Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Τυχόν τραπεζικές προμήθειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α. στον ΚΑΕ 0431.
Ωφελούμενοι – Μητρώο Ωφελούμενων
Για τη συμμετοχή των ωφελούμενων στα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, η Δ.ΥΠ.Α. εκδίδει Δημόσια Πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών εγγεγραμμένους στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. τους οποίους και καλεί να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής.
Για την υλοποίηση του παρόντος έργου ακολουθείται η διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της ανωτέρω δημόσιας πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α. στην οποία καθορίζονται με λεπτομέρεια οι όροι υλοποίησης του παρόντος έργου.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» έχουν άνεργοι, ηλικίας 25-45 ετών εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη στην απασχόληση των ωφελούμενων που θα ολοκληρώσουν την δράση της κατάρτισης του πρώτου κεφαλαίου της δράσης, με την εφαρμογή των νέων δεξιοτήτων τους.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας.
Επιχορήγηση
Συγκεκριμένα η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ ωφελούμενο ανέρχεται:
i. στο 100% του μοναδιαίου κόστους για την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 25-30 ετών,
ii. στο 80% του μοναδιαίου κόστους για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-45 ετών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω διαμορφώνεται και το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου σε μηνιαία βάση ανάλογα με την ηλικία του, ως εξής:
Κατηγορία ανέργου Ποσοστό επιχορήγησης Μηνιαίο Ποσό επιχορήγησης σε ευρώ
Άνεργοι ηλικίας 25-30 ετών 100% 1.022 ευρώ
Άνεργοι ηλικίας 31-45 ετών 80% 817,60 ευρώ
Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.